Babamasszázs

Hol kezdődik az élet és mikor. Ma már tudjuk, hogy jóval azelőtt hogy meglátná, a gyermek a napvilágot érzékeli a fényt hallja a hangokat, sőt még álmodik is. Akkor mi kezdődik a születéssel? A világra jövetel pillanatában megszületik a tér az éhség, ami a mama hasában rögtön kielégülést nyert idekint nem. Odabent megjelenik az éhség és kívül van a tej, íme, a két részre vágott világ, és ugyanígy megjelenik az idő a várakozás, éhség van , de még hol a tej? Az étvággyal megszületett a tér és az idő. Táplálni kell a csecsemőt bőrükön át épp úgy, mint a szájukon át. Mint az elme, a bőr sem felejti a gyöngéd simogatást ugyan úgy megjegyzi mint a születés pillanatában átélteket. Beszélni kell a hátukhoz, a bőrükhöz amelyek ugyan olyan szomjasak és éhesek mint a hasuk. A csecsemőknek szükségük van a tejre, de sokkal inkább szükségük van a szeretetre a simogatásra. A csecsemőknél a bőr mindennél fontosan a bőr az első érzékszerv a bőr gyűjti az ismereteket. A kicsi gyermeknek könnyen begyullad a bőre. Rosszul érintették, rosszul tartották, rosszul bántak vele, a bőrt gondozni, táplálni kell. Szeretettel nem krémekkel. Ringatás, simogatás, kézben tartás, masszírozás, fürdetés ez mind-mind táplálék a csecsemő számára. Ha megadjuk mind ezeket a melegségeket, a hangokat, az illatokat egészséges felnőtt válik belőle.

A masszázsról

A csecsemő masszázs régi és mélyre ható művészet, egyszerű, de nehéz, mert mélyre ható minden művészetnek meg van a technikája, amit meg kell tanulni és biztos kézzel uralni.

A masszázs időpontja, időtartama és helyszíne:

• Mikor?

A baba masszírozásához időre van szükség. A masszázs nem olyasmi, amit csak úgy "mellékesen" el lehet végezni. A gyermek ilyenkor rögtön megérzi a kedvetlenséget, kapkodást, idegességet és nyugtalanságot, mint ahogy megérzi a vidámságot, békességet, gondoskodást és odaadást is. Maga a masszírozást végző is legyen fesztelen és érezzen kedvet a masszírozáshoz. Ez se a masszírozást végző, se a gyermek számára ne legyen kényszer.

Hol?

Kellemesen meleg szobára vagy ennek megfelelő helyre van szükségünk.

/Nyáron ez kert vagy vízpart is lehet/

Mikor kezdjük?

A masszírozást már a gyermek kéthetes korában óvatosan elkezdhetjük. Ajánlott a masszírozást a napi fürdetés előtt elvégezni, mert a víz beteljesíti az ön munkáját Bármilyen figyelmesen végezte a munkáját néhány izomfeszülés maradhatott a gyermek testében, ezek ott rejtőznek a gerinc oszlopa mellett. A víz a varázsló eltünteti ezeket. Ha lehetőség kínálkozik rá, a gyermeket nyugodtan masszírozhatjuk akár naponta kétszer is. Az életkor előrehaladtával - kb. a 6. hónap után - már az is elegendő, ha csak minden második nap masszírozunk, de a gyakoriság ennél sokkal jobban is csökkenthető ütemezve, azonban ha a gyermek közreműködik iskolás koráig fenntartható ez a fajta masszázs.

Ellenjavallat:

  • Lázas állapot