Indiai arc és fejmasszázs

A távol-keleti országokban a gyerekeket csecsemőkoruktól kezdve masszírozzák, mivel az érintés filozófiája szerint: akit kiskorában keveset érintenek és simogatnak, annak testi-lelki és szellemi fejlődése lemarad. A családban a nők feladata, hogy generációkon keresztül átörökítsék ezt a szokást. A fejmasszázs - elkülönítve a testmasszázstól - önmagában is alkalmazható, s különösen népszerű. Indiában, ahol főként a hajas fejbőr egészsége és a szellemi frissesség érdekében végzik a mai napig. A masszázs kultúrájában hajmosáskor a fodrászok is legalább 5-10 percen keresztül megmasszírozzák a vendég fejét, ami esztétikai funkciója mellett serkenti a vérkeringést, és felfrissít.


Mikor ajánlott:

 • Stressz,
 • Kimerültség,
 • Idegesség, s ezekből adódó szemfáradtság,
 • Fejfájás,
 • Nyak- és vállfájdalmak - kezelésére fejlesztették ki, úgy, hogy hétköznap is szinte bárhol, bármikor lehessen alkalmazni. Ez a módszer már kiterjed a nyak- és vállizmok masszírozására, viszont az olaj használatát praktikussági okokból kiiktatta. A nyugati országokban egyre több helyen alkalmazzuk iroda masszázzsal. Ilyen helyeken a munkáltató lehetővé teszi, hogy a képzett masszőr kb. 15 perces fejmasszázst nyújtson a dolgozóknak, tehát ezzel támogatja hatékonyabb munkavégzésüket. Ez a módszer semmiféle előkészületet nem igényel, nem szükséges levetkőzni, nem kell lefeküdni, és gyors regenerálódást nyújt rövid idő alatt.
 • Enyhíti a depressziót.

Milyen panaszokon segíthet az indiai fejmasszázs?

 • Kiegészítő terápiaként lehet alkalmazni migrén vagy depresszió esetén is. A módszer önmagában nem gyógyítja meg a problémát, viszont segít enyhíteni a tüneteket. A betegségek kezelésénél kiegészítésként szolgál a pszichoterápia vagy a diéta mellett. Hétköznapi alkalmazása viszont nem feltétlen kötődik konkrét betegséghez. A legfontosabb, hogy a páciens jól érezze magát.

A kezelés során a fej területén és környékén lévő akupresszúrás pontoknak milyen szerepünk van?

 • Az indiai fejmasszázs nem az egyes energiapontokra koncentrál. A fejen elhelyezkedő korona- és homlokcsakra, a nyaknál lévő torokcsakra és néhány energiapont nagyobb hangsúlyt kap. Fontosak például a tarkó mentén található stresszpontok, illetve a homlok és a halánték területe is. A fejmasszázsnak elengedhetetlen része a fül megmasszírozása. Ha a fület kezeljük, annak hatása kiterjed az egész testre. Összességében az indiai fejmasszázs általános jellegű módszer, mely nem tér ki külön-külön az energiapontok kezelésére, ellentétben az ájurvédikus masszázzsal, a reflexológiával vagy az akupunktúrás kezeléssel.


Milyen masszírozási technika jellemzi a módszert?

 • Nem alkalmazunk erős fogásokat!
 • A fejmasszázsnál nincsenek merev megkötések a masszírozási technikát illetően, egyedül az érintés a fontos.
 • A léleknek és a testnek egyformán fontos, hogy jólessen a kezelés. Az indiai fejmasszázs nem tartalmaz bonyolult elemeket.
 • Ösztönösen is alkalmazzák Öngyógyításra.

Az indiai fejmasszázs kellemes érzése mindenki számára egyszerűen megtapasztalható, s ez az élmény előfutára lehet a rendszeres teljes testmasszázsnak.